{:nl}Stress less - project{:}

Tips om minder te winkelen, niet te stressen en geld te besparen

Herken je dat? Wanneer je stress ervaart, wil je graag kleding kopen. Om dit te onderzoeken heb ik besloten om dit jaar te stoppen met kleding kopen. Ik ben vandaag precies 1 maand en 3 dagen kleding vrij. Ik ben benieuwd hoe ik dit jaar ga overleven en geef je in dit artikel tips om niet zoveel te winkelen en dus geld te besparen. 

Minder geld uitgeven, geeft meer rust in je hoofd. Dit is wetenschappelijk bewezen. Naast dat je rust ervaart, word je na een tijdje (bijna) immuun voor reclames, advertenties en de folders met aantrekkelijke koopjes. Langzaam zie je in dat spullen je niet gelukkig(er) maken en verdwijnt de drang naar meer, meer meer. Dat geeft een tevreden en rustig gevoel.

Leven uit 1 koffer

In hoeverre levert het kopen en het erbij horen, stress op? Toen ik in Azië was, had ik geen stress wat ik die dag aan zou trekken. Ik had de keus uit 1 koffer en dat vond ik erg prettig. Ik was geen tijd kwijt aan onnodig denkwerk hoe ik me zou aankleden en nog steeds zag ik er leuk uit.

Wat zijn wij Nederlanders toch rijk en kunnen we alles kopen. Ondanks dat we zo welvarend zijn, heerst er veel stress en ervaren grote groepen mensen van 20 en 30 burnout klachten. Is er een verband tussen kleding en stress? Dat ga ik onderzoeken.

Op 1 september 2018 ben ik gestart en ga dus op 1 september 2019 weer stoppen.

De week voor mijn grote ‘challenge’, voelde ik onrust!

Ik zal jullie een geheim verklappen: ik ben iedere dag de winkel in geweest om te kijken naar de nieuwste collectie. Ik heb voor 1 september nog een nieuwe roze ribbroek gekocht omdat ik niet voldoende broeken zou hebben.  Maar dat is onzin.

Ik heb nog genoeg kleding thuis. Meer en meer daar gaat het om. Ik heb niet genoeg aan 1 zwart truitje. Ik wil ook blauw, groen, geel en rood erbij.

In de eerste en tweede week van mijn challenge had ik het lastig. Mijn relatie was uit en wat wilde ik als eerste doen: kleding kopen! Afleiding. Het is me gelukt om de verleiding te weerstaan.

Met kleren laat je zien wie je bent, show je je identiteit. Maar waarom willen wij altijd meer, terwijl wij eigenlijk al genoeg hebben?

LESS IS MORE! Doe je mee?

Tips om je stress niet in koopgedrag om te zetten:

1. Bewust zijn

Winkels doen er alles aan om zoveel mogelijk te verkopen. Van de indeling tot het kleurgebruik, je kunt ervan uitgaan dat er goed over nagedacht is. Je wordt continu verleid en afgeleid. Zeg tegen jezelf: “ik trap hier niet in, ik doe hier niet aan mee”.

2. Uitstellen

Heb je iets op het oog? Houd je dan nog even in.

Leid je aandacht af terwijl je wacht met kopen. Loop bijvoorbeeld nog een extra rondje en haal diep adem. De drang om geld uit te geven gaat weg. Besef ook dat je die mooie schoenen en tas niet per se nu hoeft te kopen. Morgen kan het nog steeds, maar waarschijnlijk is de behoefte dan weg. Want als je het nu toch niet nodig hebt, waarom later wel

3. Tel je zegeningen

Je kunt je koopdrang ook omzetten in iets positiefs: maak in je hoofd een lijstje waar je zo blij mee bent. Met welke spullen ben je heel blij? Wat heb je op dit moment bij je waar je dankbaar voor bent? Het kan zo klein zijn als je zelf wilt. Dankbaar zijn maakt gelukkig en geeft je het gevoel dat je (meer dan) genoeg hebt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*