{:nl}Stress less - project{:} werknemer

Karoshi in Nederland? Tips om stress en burnout los te laten

Japan is tegenwoordig ‘hot topic’ in het nieuws in Nederland. ‘Sophie in de mentale kreukels’ gaat naar Japan maar ook Paulien Cornelissen gaat op onderzoek naar de Japanse cultuur in ‘Tokidoki’.

In maart/ april 2018 leefde ik voor 5 weken in Japan en interviewde ik Japanners over stress en burnout. Na de hectiek in Thailand, Cambodja en Myanmar was het georganiseerde en brandschone Japan een verademing voor mij. Wat leek het op Europa! Toen ik met Japanse mensen in gesprek ging, kreeg ik te horen dat Japanners alles behalve ‘zen’ waren. Japanners drinken veel en werken zich dood ( karoshi). Regelmatig kwam ik slapende mensen in bussen of stations tegen. Het toppunt was een man die in slaap viel tegen een lantaarnpaal. Meer lezen.

Japan is berucht om zijn overwerkcultuur.  Japanners kennen het fenomeen burnout niet en ontslag is ‘not done’. De overheid geeft een minimum bijstandstoelage maar dat is te weinig om van rond te komen. Japanse bedrijven gaven tot 2006 geen contracten aan werknemers. In de contracten na 2006 staan geen tijden of taken. Bedrijven kunnen dus alles doen wat ze willen. De overheid heeft een ‘karoshi-grens’ vastgesteld, die officieel op 100 overwerkuren in een maand ligt. Dat is spijtig want er gaan nog steeds 300 mensen per jaar dood.

Hoe lang gaat het duren voordat Nederland ook door draait?

Econoom Mathijs Bouman ( Sophie in de mentale kreukels. afl 3.) : ‘burnout wordt nog steeds gezien als een beroepsziekte. Als je kijkt naar de cijfers in Europa scoort Nederland hoog op de burnout lijst. Op jaarbasis is een gemiddelde werkweek voor een Nederlandse werknemer 1350 uur.  In een jaar gaat 8700 uur. Dit betekent dat je 15% van je tijd aan het werk bent’.

Nederlanders hebben een relaxt leven wanneer je het vergelijkt met Japan of Amerika. Werkduur, dagen en vaak de sfeer op het werk is goed. Objectief gezien heeft Nederland het dus best wel goed. De vraag is: wat doen mensen in die andere uren ( 85%) dat ze niet aan het werk zijn….. waar krijgen ze stress van? ‘

Van niets doen, word je niet gelukkiger

Sinds ik terug ben uit Azië  bekijk ik Nederland met een Aziatische bril. Ik heb in alle landen die ik bezocht heb, over het thema stress gesproken en mijn conclusie is dat we onszelf gek zitten te maken in Nederland.

Sociale media heeft hier een grote rol in. Al het nieuws is gekleurd en mensen weten niet meer wat ze zelf willen en voelen. Verder deel ik ook Mathijs Bouman’s mening over mensen en zekerheid. Mensen blijven te lang in dezelfde baan zitten, doordat ze zoveel op geven wanneer ze van baan wisselen.  Mathijs: ‘wanneer je terug kijkt op je leven….. dan zijn vaak de momenten dat je wat leerde, de momenten dat we niet comfortabel waren maar te maken hadden met ongeluk, pech en onzekerheid’.

Heel veel mensen doen niet meer wat ze echt leuk vinden. ‘Waarom ga je niet wat anders doen?’  Dat is te eng! Ik geef teveel op! 

We hebben dus een burnout omdat we dingen doen die we eigenlijk niet meer leuk vinden of onder grote druk staan op verschillende levensgebieden. Het hoeft niet per se werk te zijn.

Mijn advies: blijf dichtbij jezelf en maak je eigen keuzes, wat mensen er ook van denken. In onze opvoeding en maatschappij leren we hoe je moet leven, wat je wel en niet mag doen. Laat dat eens even los. Neem de stap: ga ervoor! Vergeet niet: falen mag!

Wil jij, net als mij, de stap nemen om uit je burnout/ stress te stappen. Op naar een nieuw leven?

Neem gratis contact met mij op via what’s app of bel me op 06-24303343.

One Comment

  1. Goed verhaal, Inge !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*