Burn-out & stress

De kracht van Wabi sabi

Wabi Sabi  en niet wasabi ( bekend van de sushi) bestaat al eeuwen lang en komt uit Japan. Het staat voor leven in het nu door de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Mooi beschreven maar duidelijk is het niet. Ik geef je in dit artikel tips voor Wabi Sabi in de praktijk. 

Drie maanden geleden maakte ik een trip van 5 weken door Japan. Naast het boek Ikigai werd ik geïnspireerd om ook over ‘Wabi sabi’ te schrijven. Ik interviewde verschillende Japanse mensen over het thema. Wat kunnen wij van hen leren?

Wabi Sabi is de acceptatie dat niets blijft zoals het is. Alles verandert en is eindig. Leven betekent dat je veranderingen accepteert want het leven is verandering.

Madoka (36): ‘Wabi sabi betekent dat je niet altijd alles hoeft te veranderen in het leven. Je kunt het leven laten zoals het is, en dit simpelweg accepteren. Alles heeft zijn schoonheid, ook de dingen die niet volmaakt zijn.’

Yuko (40): ‘Leer om af en toe de controle los te laten, achterover te leunen en observeren hoe het leven zich aan je presenteert. Verbind er geen oordelen aan, maar probeer er van te leren’.

Mika ( 34): ‘in plaats van jezelf te focussen op hoe het zou moeten zijn, wabi sabi focust op wat er nu is,  ook al is het misschien niet perfect. Lijden en pijn hoort bij het leven. Wanneer je dat accepteert, waardeer je het leven meer.’

Wabi Sabi in de praktijk:

  • Beweeg mee met wat er op je pad komt. Leef in het hier en het nu . Zie de rijkdom in eenvoud.
  • Accepteer dat het leven soms leuk is, en soms teleurstellingen en verdriet kent. Alle gevoelens mogen er zijn. Laat je niet meeslepen in je verdriet, maar observeer deze gebeurtenissen en gevoelens voor wat ze zijn. Dit kan je doen door o.a. te mediteren.
  • Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wees niet te streng naar jezelf. De eerste stap is bewustwording dat Wabi Sabi bestaat.

Door meditatie leer je om de focus op het moment te leggen. Hierdoor word je veel rustiger en meer stressbestendig. Daarnaast heb je minder last van lichamelijke klachten. De vaardigheid groeit om aandachtig en bewust in alle mogelijke omstandigheden te zijn en te blijven.  Dit is precies de vaardigheid die we nodig hebben om met werkdruk en stress om te gaan. Wabi Sabi Your life!

WIl je meer weten over wabi sabi, acceptatie en stress/ burn-out? Vraag een gratis coachingsgesprek van 30 minuten aan met Inge. Leuk om je te ontmoeten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*