Burn-out & stress

Op zoek naar afleidingen

Aandacht voor jezelf is super belangrijk. Wanneer je dat niet doet ren je jezelf voorbij. Aandacht voor je lichaam en voor je geest. De laatste dagen had ik niet zoveel aandacht voor mezelf. Ik probeerde mezelf af te leiden door leuke dingen te doen met een vriendin die op bezoek kwam en met mijn huisgenoten. Begrijp me niet verkeerd. Het was fantastisch. We hebben allemaal leuke dingen gedaan.  Maar…..daarna heb ik ook tijd nodig om weer alleen te zijn en te voelen wat ik wil i.p.v me te laten leiden door mijn omgeving.

Wat is afleiding nu precies? Ik ging op onderzoek uit en kwam allereerst uit bij de filosoof Nietzsche.

Nietzsche zegt dat mensen naar afleiding zoeken om mentaal bezig te blijven, zodat ze niet na hoeven denken over belangrijke vragen, zoals “leven we een zinvol leven.” Soms doen we werk,  en voelen we ons zelfs productief, maar is het slechts afleiding om maar niet aan belangrijke(re) zaken te hoeven beginnen.

Een psychologische verklaring voor afleiding is onze drang naar autonomie. We willen ons eigen leven bepalen en zetten ons af tegen alles wat moet. Herkenbaar?

Nog een reden voor de drang naar afleiding is de angst voor de ‘grote vragen van het leven’. Bijvoorbeeld: ‘wat ben ik aan het doen met mijn leven? Welke betekenis heeft mijn leven’. Als je er eens goed over gaat nadenken kom je erachter dat je carrière toch niet zo goed loopt of dat je misschien wel veel geld verdient maar niet gelukkig bent. Dat wil je niet, dus zoek je afleiding.

Wat kan je doen? 

  1. Als je de innerlijke behoefte tot afleiding voelt, druk het dan niet weg.  Blijf gewoon zitten, adem rustig en laat het gevoel wegebben.
  2. Maak daarnaast regelmatig tijd vrij om je gevoelens vast te leggen. Dit is een wetenschappelijke onderbouwde methode om belangrijke levensvragen van jezelf vast te leggen. Als je er regelmatig mee bezig bent, verliezen zij hun lading en zoek je niet meer zoveel naar afleiding om maar niet met die vragen geconfronteerd te worden.
  3. Ook ben je dan minder gevoelig voor externe afleidingen. Juist omdat afleiding van binnenuit komt kun je er iets aan doen en je met belangrijke zaken gaan bezighouden i.p.v. te stress te hebben over dingen die je toch niet kan veranderen.

Veel succes!

Heb je vragen over dit thema? Neem dan contact met mij op.  Succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*