Burn-out & stress

Balans is saai toch?

“Ik wil zo graag in balans zijn maar balans is ook wel een beetje saai”  krijg ik vaak van mensen te horen die ik coach of gecoacht heb.

Iedereen heeft op een bepaalde manier behoefte aan stabiliteit, rust en regelmaat  maar door de vele keuzes in onze maatschappij willen we ook continu prikkels en uitgedaagd worden.

( Ellen, 34 jaar )‘Ik snap mezelf niet: aan de ene kant heb ik behoefte aan rust, stilte en ontspanning om mijn lijf en zenuwen rustig te krijgen. Wanneer ik te weinig afwisseling in mijn dagen heb, de rust te lang duurt of te weinig beweeg, dan raak ik in een sleur.’

Ik herken dat wel: ik houd van mensen, afwisseling en actie.  Daarna wil ik rust maar teveel rust en stabiliteit kan ook saai worden. Ik ben een 34 jarige vrouw die graag uitgedaagd wil worden net als zoveel ‘millenials’,  van mijn leeftijd. Ben ik daarom burn-out geraakt in 2012?

Ruim 6 op de 10 mensen tussen de 18 en 38, de zogeheten millennial-generatie, geven aan veel stress te ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2000 millennials, mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000. Vooral jonge millennials, tussen de 18 en 25 jaar, hebben hier last van: driekwart (76%) van hen geeft aan veel stress te hebben. Bij oudere generaties is dat nog niet de helft (45%).

De oorzaken van de stress: te hoge eisen op werkgebied en privé. Veel jongeren willen zoveel mogelijk online zijn bijvoorbeeld via social media en bereikbaar zijn voor het werk. Te veel moeten, willen beheersen en actief willen zijn zorgt voor een onbalans.

( Bram 39) Het ene moment heb ik energie en veel plannen. Ik bent blij en enthousiast en kort daarna kan ik opeens totaal leeg gezogen zijn en aangebrand reageren. Ik wil dan eigenlijk niemand zien. Ik zoek de stilte op en ben het liefste alleen. Als dit weer te lang duurt, verveel ik me en zoek ik prikkels op. Ik wil iets leuks doen.

Inge, ik wil balans in die twee uitersten. Kan je mij helpen?

Balans als recept?

Ik noem het balans tussen over- en onderprikkeling

Balans is heel goed en wanneer ik mensen spreek, werk ik ook aan balans. Mijn ervaring is dat het ook heel saai kan worden als dit weer te lang duurt. Ik zie het ook terug bij de mensen die ik coach. Het lijkt een mooi doel, maar als het bereikt is, is het op langere termijn helemaal niet zo leuk. Die stabiliteit, geeft een voorspelbaarheid waar juist het brein op den duur weer van onderprikkeld raakt.

Mijn advies: voel dus goed wat bij jou past i.p.v. je te laten leiden door wat de omgeving van jou verwacht. Wanneer ik mensen coach start ik vaak met een standaard schema waarop je je dag gaat indelen. Daarna maken mensen hun eigen schema. Vaak kijken mensen mij aan: ‘is het nu goed’. ‘Niets is goed of fout. Balans is op tijd accepteren en voelen dat je lichaam rust nodig heeft. Lekker los gaan, maar ook op tijd je rust pakken i.p.v. te denken: ‘ik moet toch door gaan want iedereen om me heen doet dat ook!’

One Comment

  1. Hey Inge,

    Exact gisteren hadden we het hier nog over he. Nou ben ik uit bouwjaar 1980 en dud een ‘oude’ millenial. Mijn burnout was in 2011. Sinds die tijd moet ik steeds goed ‘de monitor’ aan hebben staan. Dat ik sls het ware vsn een sfstand naar mijn gedrag en over dn onderprikkeling kan kijken. Ald ik dat niet blijf doen gaat t mis. Mooie blog!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*