Persoonlijke Ontwikkeling

‘Je alleen voelen is niet gemakkelijk’: 5 tips om je minder eenzaam te voelen

Het is 18u ’s avonds. Met mijn vriendin Yuko zit ik in een ‘yatai stall’. Het is een ‘streetfood’ tentje op straat waar je met 7 tot 8 mensen kan eten.  Op bankjes zit je om een tafel heen. In het midden wordt gekookt. Vlees en vis ligt op de bbq en er zijn andere Japanse gestoomde lekkernijen te verkrijgen.

Tip 1: Google tranlate – ga in gesprek met iemand die je niet kent

Ik raak in gesprek met meneer Hiroto ( 62). Hij zit naast me. Via google translate probeert hij met mij te communiceren want Engels spreekt hij niet. Hij spreekt in het Japans gniffelend zijn boodschap in en ik krijg een mooie vertaling te zien. Ik stel vragen en besef dat ik misschien de 62 jarige Hiroto verlegen maak. Voor Japanners zijn wij als westerlingen erg direct. Hiroto legt uit dat hij geen familie en vrienden heeft in Fukuoka. Hij is alleen en is direct uit zijn werk hierheen gekomen.

Tip 2: ga naar een gemeenschappelijke eetplek ( bijvoorbeeld een ‘foodfestival’) 

Hij komt iedere avond naar de ‘yatai stall’ om samen met andere mensen te eten. Hij is blij dat hij met mij kan praten want wanneer Japanners met een groep zijn, is het lastig om aansluiting te vinden . Hij is blij met het leven maar veel Japanners ook niet. Ze genieten niet meer vertelt hij en willen graag ‘stoppen’. Daarna valt hij stil en praten we kort nog even over: ‘oranje, kaas en tulpen’, want Nederland is voor Japanners het land van de bloemen. Een lekker luchtig onderwerp.

Tip 3: drink één borreltje en vier het leven

Ook mijn Japanse vriendin ‘Hanna ( 39) vertelt over eenzaamheid in Japan. Ze weet dat Japan een hoog zelfdoding aantal heeft. In haar omgeving kent ze 2 mensen. ‘Japanners zijn niet gewend om te praten’. Ze heeft 11 jaar in New York gewoond en kan daardoor vergelijkingen maken. ‘Het leven staat in teken van hard werken, met als beloning veel drinken en lekker eten. Wanneer we veel drinken, praten we wel’.  Zelf werkt ze 6 dagen per week. ‘Weet je wat ‘nomihoudai’ is? Ieder restaurant biedt dit aan in Japan. Voor 2 uur kan je dan onbeperkt drinken van de kaart. Iedere avond  vier ik het leven,’ zegt ze met een knipoog.

Tip 4: zoek familie en vrienden op wanneer je je alleen voelt.

In Hiroshima huur ik een kamer bij een Japanse familie. Meneer Yashori ( 63)  advocaat en vader van 3 kinderen en 3 kleinkinderen, voelt zich eenzaam in zijn werk. Hij doet het niet meer met plezier en heeft al vele jaren last van zijn maag/ darmen en nu ook van zijn hart. Zijn vrouw zegt lachend: ‘tja hij werkt ook veel te hard. In de ochtend start hij  om 8 uur en 21 uur is hij thuis.’

‘Karoshi’ betekent door overwerk sterven. Meneer Yashori is niet van plan dit te doen, maar is ook bang omdat ze op zijn werk veel van hem blijven vragen. Er is geen burnout regeling zoals in Nederland en met pensioen kan hij pas over 2 jaar. Alleen zijn familie en vrienden geven hem nog een beetje energie. Zijn vrouw neemt hem in het weekend mee op sleeptouw.

De lieve, verlegen man vraag mij advies. Zittend aan de ontbijttafel doen we een paar ademhalingsoefeningen. Verder vertel ik dat  hij op zijn werk meer momenten van rust moet pakken, wanneer hij de mogelijkheid heeft. Japanners zijn erg loyaal en gaan niet naar huis voordat de baas het bedrijf verlaat.

Tip 5: schrijf en zoek mensen online op

Mika (33 jaar) vertelt mij over haar gehoorproblemen en eenzaamheid. Ze hoort voor 40%. en  kan liplezen en  spreken. ‘In Japan is een handicap niet geaccepteerd. Ik kan bijvoorbeeld niet kiezen uit de banen die ik wil. Mensen vinden mij zielig. Mensen denken soms dat ik gek ben doordat ik raar spreek. Daar maak ik soms ook gebruik van. Ik krijg dan voorrang’, zegt ze met een glimlach.  Ik communiceer met haar via google translate en dat werkt fantastisch. Ik heb 3 dagen met haar opgetrokken in Tokio en zo de cultuur nog beter leren kennen.

Mika schrijft veel wanneer ze zich eenzaam voelt. ‘Ik vraag me dan af: Ben ik echt alleen of voel ik me alleen maar zo? Waarom voel ik me zo?’ Verder zit ze op forums op internet waar ze andere mensen kan ontmoeten. ‘In Japan gaat vrienden maken niet zo makkelijk. Ik doe mijn best, maar je alleen voelen is soms echt niet zo gemakkelijk. Inge wil jij ‘mijn vriend’ zijn?’

One Comment

  1. Wat een fijne manier, Inge, om de wereld binnen te halen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*