Burn-out & stress Persoonlijke Ontwikkeling

2 tips om los te laten: ‘ wie niet buigt, breekt’.

‘Be like bamboo my friend’, zei Master San tegen mij terwijl hij zijn glaasje sake op drinkt. ‘Bamboo bends and not break, we should be like that’.  Het is 22u ‘s avonds. Ik zit met mijn Japanse vrienden aan een lange tafel in het guesthouse van San.  Master San vertelt ons over het leven en loslaten. Hij herinnerde me er aan dat Japan een eiland is, met een geschiedenis van rampen, zoals vulkanen, stormen, overstromingen, aardbevingen, tsunami’s en de atoombom. In Hiroshima zag ik zelf de gevolgen van de atoombom. Wat confronterend. Maar het maakt niet uit hoe diep de crisis is, Japan veert altijd terug.

Ze zeggen dat de mens zijn ware karakter toont in tijden van crisis. Voor veel mensen in Noord-Japan waren de tijden een paar jaar geleden [na de tsunami] extreem slecht. De manier waarop Japanners met deze ramp om gingen was heel bijzonder. Buitenlandse journalisten waren onder de indruk van de veerkracht van de Japanners. Anderson Cooper ( CNN journalist ) beschreef hoe hij mensen zag die uren wachtten in lange rijen voor water, en dan te horen kregen dat het water op was. Hij verwachtte geklaag of erger en was geschokt dat niemand klaagde, boos of opstandig werd.

Na deze mooie woorden en wijze lessen van Master San besloot ik om het bamboebos in Arashiyama te bezoeken. Bamboe is een grassoort, wat je niet zou zeggen als je in Japan ‘bamboe-bomen’ van 30 meter hoog ziet, die wel 25 cm. dik kunnen worden.Wat een indrukwekkend bos. Wat een betoverend licht.

Als wij denken aan bamboe, dan denken we misschien aan die ‘houten’ stokjes die we in het tuincentrum kopen om onze planten en struiken rechtop te houden. We gebruiken daarvoor bamboe en geen gewoon hout, want bamboe is sterk, dun en tegelijk buigzaam om je plant te ondersteunen.

‘What looks weak is actually strong’

In Japan staat bamboe symbool voor: meegeven onder de druk van de ander.  Nooit afknappen, maar terugveren in moeilijke tijden.  Japanners zeggen: wie niet buigt, breekt. Accepteer wat er is gebeurd en heb vertrouwen dat het goed komt. Dat gaat niet 1,2,3. Dat heeft tijd nodig. Stapje voor stapje.

2 praktische oefeningen om los te laten:

  1. Laat de gedachten/gevoelens onder de douche, in het zwembad of in je bad letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je schoon en licht.
  2. Doe een visualisatie oefening. Beeld je in dat de gedachten of gevoelens die je los wilt laten als zandzakken op je schouders liggen. Adem een keer diep in, verzamel je moed en laat het zand, met het uitademen, uit de zakken glijden. Laat het naast je neervallen en loop ervan weg.

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren, probeer gewoon. Het belangrijkste is dat je leert herkennen wanneer je ‘vast’ zit en dit loslaat. Dat je niet leeft vanuit angst maar vanuit vertrouwen.

Succes!

Wil je meer weten over loslaten? Heb jij een probleem wat jij wilt loslaten, maar je weet maar niet hoe? Neem nu gratis contact met mij op voor een coachingsgesprek van 30 minuten. 

Groetjes Inge

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*