Persoonlijke Ontwikkeling

Hanami vieren in Japan

‘Picknicken tussen te kersenbloesembomen in het park, wie wil dat nu niet? Ik ben op bezoek bij mijn Japanse vriendin Yuko. Ik heb haar in 2011 ontmoet in Parijs en ben uitgenodigd om met haar ‘hanami,  te vieren. ‘Hana’ betekent bloem in het Japans, ‘mi’ betekent zien. En dat allemaal ter ere van het tot bloei komen van de prachtige Japanse Sakura ( kersenbloesem).

Ik heb geluk want de kersenbloesem staat net in bloei wanneer ik op 25 maart in het park aan kom. Het Sakura festival is gestart  en duurt t/m 8 april. Naast de bloesembomen is er een grote vlooienmarkt met vintage spullen en overal kraampje met eten. Ik heb mijn eigen ‘hanami’ georganiseerd. In de supermarkt heb ik sushi gehaald, wat ik heerlijk op eet tussen al de picknickende families in het park. Later die avond nodigt Yuko mij uit voor een hanami in de avond met haar vriendinnen. We lopen door het park, maken foto’s van de bloesems en gaan voor lekker eten en drinken.

Yuko vertelt: ‘Japanners houden van de natuur en van parken. Japanners werken erg hard en ze komen in de lente wat meer tot rust. Tijdens de lente, de wedergeboorte van Moeder Natuur (het afsterven van de bomen in de winter) worden er overal in het land speciale kersenbloesemfestivals gehouden. Zo ook in de moderne stad Fukuoka waar Yuko woont.

DE JAPANSE KERSENBLOESEM BLOEIT MAAR KORT

Hanami betekent ’kijken naar de kersenbloesem’ en houdt in dat je gaat picknicken in het park. Een activiteit die vaak de hele dag duurt.

Wist je dat sommige Japanners al rond 5 uur ’s morgens een plekje in het park ‘reserveren’ en soms tot middernacht blijven zitten? Ik kijk mijn ogen uit. Overdag is het lekker warm ( rond de 22-25 graden) maar in de avond koelt het flink af ( 12-14 graden). Na het werk komen alle Japanners bijeen in het park. Op de blauwe picknickkleden zitten groepen Japanners te eten met dikke jassen aan. Ik kijk iedere dag mijn ogen uit. Wat een beleving!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*