Persoonlijke Ontwikkeling

Ver weg maar toch dichtbij huis

5 maanden geleden vertrok ik uit Nederland. ‘Misschien is 1 jaar weg blijven toch wel een beetje lang’, zei ik zenuwachtig tegen mijn zussen. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik wilde ervaren hoe het is om een jaar in het buitenland te wonen en werken. Die wens ging op 7 september 2017 in vervulling, want ik vloog naar Thailand.

Hoe is het om 1 jaar in het buitenland te wonen en werken?

Nu ik terug kijk zijn die 5 maanden voorbij gevlogen. In het begin had ik nog het vakantiegevoel, daarna begon het echte leven en nu zit ik in de fase van ‘gewenning maar ook ontwenning’. ‘Hoe zal ik het noemen?’

Vorige week waren mijn 2 zussen op bezoek, zonder man en kinderen, maar wel met kruidkoek, speculaas en rooibos thee. Een stukje Nederland in Thailand. Met mijn zussen heb ik gelachen, gehuild en genoten. Het was dus wel even slikken toen ze vertrokken.

‘Misschien is 1 jaar weg blijven wel lang’

Ik begin namelijk ‘mijn thuis’ te missen. Ik geniet intens van de Thaise cultuur maar ook mis ik de nuchtere Hollander. Thaise mensen zijn anders. Ze glimlachen de hele dag, maar afspraken maken is lastig. ‘Ze maken geen afspraken of je moet ze spontaan bellen? Ik heb nog steeds niet door hoe het werkt met mijn Thaise vrienden’. Ook het verschil tussen arm en rijk is groot. Een witte huid betekent hier ‘rijk en status’. Arme Thaise mensen kijken tegen je op en zien je altijd als die ‘rijke lange vrouw met witte huid’. De mensen waar ik daarom voornamelijk mee op trek zijn expats en digitale nomaden. De contacten die je hier op doet zijn leuk, maar oppervlakkig. Daarna vertrekken mensen weer naar een ander land.

Verder mis ik mijn collega’s . Ik heb voorheen 11 jaar in een bedrijf gewerkt. Nu werk ik alleen. De mensen die ik ken, werken allemaal online. Ik heb ook een paar ‘online collega’s’ gevonden waar ik mee kan overleggen, maar ik mis een team met mensen waar ik iedere dag naar toe ga.

Het eten hier is geweldig. Daar heb ik niets op aan te merken. Mijn favoriete plek is de markt. Je hebt hier een heleboel markten. Daar ga ik lekker eten/ drinken en koop ik mijn groentes en fruit. Ik heb zelf een Thaise mama ontdekt. Ze maakt al 28 jaar heerlijke thaise ‘noodle’ soepen op de Warorot market. ‘Love her’.

Mijn appartement is ook fantastisch. Ik heb vanaf de 7-de verdieping uitzicht op de berg Doi Suthep met iedere avond een schitterende zonsondergang.

Mijn scooter geeft me mijn vrijheid. Ik verplaats me snel door de stad zoals alle ‘Thaitjes’ doen. Ik onderhandel met de politie over de prijs. Een boete kan van 1000 naar 500 baht terug lopen, wanneer je zielig kijkt of zegt geen geld te hebben. Met mondkapje op, zonnebril, vest en lange broek aan rijd ik vermomd door de stad. Ik word dus ook niet meer aangehouden door de politie, want ik zie eruit als een Thaise dame. Helaas heb ik niet de lengte van een Thai, maar wanneer ik op mijn scooter zit….. valt dat niet zo snel op :-).

‘Ver weg ……..maar toch ook nog steeds een klein beetje dichtbij huis’.

Chiang Mai is schitterend. Het doet me in bepaalde opzichten denken aan mijn stad Nijmegen. De ‘Ping’ rivier is de Nijmeegse ‘Waal’. De bergen doen me denken aan het Waalgebied rondom Nijmegen want ook hier ben je vanuit de stad zo in de natuur.

Voor de mensen die het niet weten: Nijmegen wordt ook wel Nimma genoemd. In Chiang Mai zijn veel kleine winkeltjes, koffietentjes, lunchzaakjes (etc.) te vinden in o.a. de wijk Nimma(n).  Zo ben ik ver weg ……..maar toch ook nog steeds een klein beetje dichtbij huis.

2 Comments

  1. Mooi stukje Inge! Echt leuk dat je zussen er waren, maar kan me voorstellen dat dat het gemis van thuis groter kan maken. Wij missen jou ook! Maar troost je, het is hier -8 graden momenteel ? geniet van je tijd daar! Voor je het weet ben je weer terug met een boel fijne herinneringen en een mooie ervaring rijker. Liefs!

  2. Mooi Inge! Time flies! Leuk om te lezen hoe je je aanpast aan het Thaise leven en dat er toch parallellen zijn met Nijmegen! Het is hier bijna carnaval… liefs, Suus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*