{:nl}Stress less - project{:}

{:nl}’STRESS LESS’: wees lief voor jezelf en laat los{:}{:en}’STRESS LESS’: be kind to yourself and let go{:}

{:nl}“Ik kom uit London, daar zijn veel mensen nu gestresst. Hoe gaan ze om met die stress? Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ze vast zitten in hun werk, slapen en alles herhalen als een manier van overleven. Daar kies ik niet voor!”

Dit is Francesca ( 33 jaar). Ik kwam haar tegen in Sherloft hostel en had meteen een klik met haar want ze is een open en gevoelig persoon. Nu is ze nog steeds op reis door Azië. Ik zie dagelijks haar foto’s en video’s voorbij komen op Instagram.

Francesca vertelt me op de bank bij Sherloft over haar moeilijke tijd. Ze heeft een jaar lang heel veel stress ervaren. Ze werd depressief, angstig, verloor veel kilo’s en haar haar viel gedeeltelijk uit. “Ik kon niet met de stress om gaan. Ik kropte boosheid, verdriet en teleurstelling in mijn lichaam op.”

Wat gebeurde er precies in haar leven? Haar relatie ging uit, haar vader kreeg kanker en overleed snel. Het afscheid was onverwachts.

“Rouwen is een raar iets. De ene keer voel je je helemaal goed, daarna kan je weer helemaal instorten. Wanneer ik bijvoorbeeld een filmpje op internet zag van een vader met zijn dochter of muziek luisterde, werd ik al geraakt en kon mijn stemming zo omslaan.”

” Vier maanden na mijn vaders overlijden kon ik pas echt met de situatie om gaan. Ik voelde me heel erg depressief en op een dag nam ik het besluit….. dit kan zo niet langer meer. Ik moet mezelf weer oppakken en ervoor zorgen dat ik weer blij word, weer kan genieten.”

“Ik begon een blog op mijn website, Instagram en Facebook, waarin ik mijn gedachtes en gevoelens met andere mensen deelde. Dat was spannend om te doen. Al snel merkte ik dat meerdere mensen met hetzelfde zaten en hun verhaal aan mij begonnen te vertellen. Ik was echt verbaasd, Iedereen was zo aardig. We deelden ervaringen met elkaar en ze nodigden me uit om online met hen te praten, wanneer ik niet lekker in mijn vel zat.”

Francesca’s oplossingen voor stress: 

Ik ben op zoek naar een nieuwe weg voor mezelf om om te gaan met stress.

  1. Wees lief voor jezelf.  Denk na of het energie steken in stress je wat oplevert. Het kost je aleen maar energie. Ga in plaats daarvan leuke dingen doen.
  2. Wees open zodat je je stress kan laten gaan. Ga wandelen, praat met een vriend, ga sporten, doe oefeningen om te stretchen, luister naar een geleide meditatie op YouTube, of schrijf je gevoelens op papier om los te laten. Ik vind het persoonlijk erg goed werken. Er zijn meerdere manieren om met stress om te gaan, wat belangrijk is, is dat je zelf echt wilt veranderen.
  3. Reizen heeft me geholpen om te accepteren, te helen en emotioneel te groeien. Ik kan eindelijk zeggen dat ik weer een een beetje de goede kant op ga.

Wat ik jullie nog wil mee geven: “Het leven kan kort zijn. Wat er op dit moment ook met jou aan de hand is, heb vertrouwen, geef niet op, ga ervoor!”{:}{:en}“I am from London and I guarantee you, there are a lot of stressed Londoners. Are they coping? I am not so sure but most are probably just stuck in the routine of work, sleep repeat as a coping mechanism.”

Meet this sensitive lovely lady, Francesca ( 33 ). I met her in Sherloft home and Hostel. ( Chiang Mai) She’s still travelling through Asia.

Francesca went through a tough time  and experienced a lot of stress in the space of 1 year. She suffered depression, anxiety, weight lose and alopecia. “I wasn’t dealing with the stress at all. Allowing all that anger, sadness and disappointment to build up internally.”

What happened? “It was a combination of going through a very difficult breakup, dealing with my dad going through cancer and then eventually him loosing his battle this nasty disease.

“Grieving is a strange thing. You can think you are absolutely fine and then suddenly out of no where have a total breakdown. Watching a dad play with his daughter on the tube or even listening to a song would trigger me off.”

I can honestly say I only started dealing with the situation 4 months after my dads death. I was in a really dark place and I just decided that no I can not continue this way. I decided I would do whatever it took and do what ever made me happy.

I started writing about my experience on my blog, facebook and Instagram which was a scary thing to allow absolute strangers to read my personal thoughts and feelings. However people then began to reach out to me which was beautiful. I was blown away by the kindness of people I did not know. Sharing their stories and how they offered to be there if I wanted to talk.”

Francesca’s solution to solve stress:

I am just beginning to learn how to deal with stress in a new way.

  1. I believe firstly you need to be kind to yourself. Think if investing energy in being stressed will actually change or benefit any given situation that you are in. I would think and over analyse and seriously make myself sick.
  2. You must be open to letting your stress go. Go for a walk, talk to a friend, go to the gym, exercise, do a guided meditation on youtube or simply write your feelings down in a journal. I personally find it VERY therapeutic. There are many ways to release stress but it’s important you need to want to make a change.
  3. Travelling has helped me to accept, heal and grow mentally, emotionally and spiritually. I can finally say I am slowly getting to a good place.

The harsh reality is this…. we are all on borrowed time. What ever is making you stressed right now I can tell you that YOU have the power to change whatever situation you are in. Just have faith and a little bit of courage.{:}

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*