{:nl}Stress less - project{:}

‘STRESS LESS’: Playstation en fitness

Pim slaat zijn boek open. Het is zijn dagboek over zijn leven. Zijn leven in het klooster. Pim leest voor en laat foto’s van hem zien:” ….en toen besefte ik dat ik van mezelf moest houden.” Zijn ogen glinsteren. 

Pim is 33 jaar oud en ging op zijn 23e naar Thailand. Hij startte zijn avontuur in een klooster in de regio Mae Hong Song. Een half jaar leefde hij tussen de monniken en nonnen in stilte. Zijn leven was primitief, maar voelde soms ook als een 5-sterren hotel doordat de nonnetjes alles voor hem en de monniken deden. Daarnaast had hij een ‘deal’ met de hoofdmonnik. Wanneer hij een fles whisky voor hem wist te bemachtigen in het dorp in het Italiaanse restaurant, dan mocht Pim 1x per week spaghetti carbonara gaan eten.

Sinds ik Pim heb leren kennen, kijk ik anders naar monniken in Chiang Mai want het zijn volgens Pim vaak criminelen die niet in de gevangenissen willen belanden. Ze besluiten dus hun leven te beteren in het klooster. Ze doen er alles aan om stiekem onder de regels van de boeddhistische leer uit te komen. In de avond gaan ze

bijvoorbeeld met een toupetje de straat op zodat mensen ze niet ontdekken, want monniken herken je aan hun korte geschoren haren.

Pim ervaart persoonlijk weinig stress. Sinds hij naar Thailand is verhuisd is dat alleen maar minder geworden. Natuurlijk gebeuren er heftige dingen maar het gaat er om hoe je er persoonlijk mee om gaat. In Nederland is het moeten….. in Thailand komt alles met de dag. Daar ga je ook naar leven.

Pim’s oplossingen voor stress: op zijn playstation zitten en fitnessen. Door te sporten denk je even niet meer na en neem je letterlijk afstand van de situatie. Op je playstation kan je je in een spel in een andere rol inleven en  afstand nemen van de situatie. Wanneer ik daarna thuis kom kan ik beter naar problemen kijken en ze oplossen. “Ik zou het iedereen aanraden”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*