{:nl}Stress less - project{:}

{:nl}’STRESS LESS’ – een ontmoeting met Nora{:}{:en}’STRESS LESS’ – meet Nora{:}

{:nl}Dit is Nora! Nora ( 23 ) is een vriendelijke, ambitieuze jonge dame uit Duitsland. Wanneer ik haar ontmoet valt me meteen op dat ze ouder is voor haar leeftijd. De antwoorden die ze geeft zijn zo volwassen. Nora: “Dat komt omdat ik veel heb meegemaakt. Ik heb op 14 jarige leeftijd mijn vader verloren. Verder heb ik heel lang niet geweten wat ik wilde studeren. Ik stopte na 4 maanden met biologie, daarna 4 maanden tandheelkunde. Uiteindelijk heb ik mijn passie gevonden: psychologie.” Nog steeds heeft Laura veel last van stress.

“Dat steeds onder druk staan, maakt me zo moe”.

Sinds ik in Thailand ben lijkt stress zo ver weg en denk ik…. “Waar maak ik me druk over.” Wanneer ik thuis ben praat iedereen om mij heen over examens en cijfers. Het is moeilijk om dan tot rust te komen. Het Duitse onderwijssysteem maakt het ons gewoon moeilijk. Alles gaat om presteren, druk etc. Ik ben in een omgeving waar ik continu onder druk wordt gezet door docenten, vrienden, leeftijdsgenoten. Soms is het beter om zelf maar te gaan studeren en niet steeds maar te horen wat anderen aan het doen zijn.

Aan de andere kant ben ik me er van bewust dat ik mezelf ook onder druk zet, mezelf stress aan praat. Stress zorgt ervoor dat ik soms mijn passie verlies voor mijn studie terwijl ik het eigenlijk zo leuk vind.

Nora’s oplossing voor stress: het is belangrijk dat je goed kan reflecteren op jezelf ( hoeveel stress heb ik en waarom). Daarna kan je wat veranderen. Ik denk veel na over mijn leven en stel me de vraag: hoe kan ik blij door het leven gaan? Wat is de beste manier? Het is belangrijk om open te leven en te doen waar je je goed bij voelt.{:}{:en}Meet Nora. Nora ( 23 ) is a friendly and ambitious woman from Germany. She went through a tough time in the past when she lost her dad.  Nora is studying psychology now. She’s happy she found her passion because before she had started with biology and dentistry for 1 semester ( 4 months). Now she often experiences stress.

‘Pressure makes you so tired’

“When I am here… stress seems so unecessary. When I am home everybody talks about exams… you cannot calm down. In my opinion it’s the system that makes you feel like that.”

“I am in an environment of pressure that is brought on by teachers, friends, peers, etc. Sometimes it’s better to study in my own time.  A lot of my stress is self-inflicted, which takes away from the passion I have for my studies. My solution of stress:  You must always reflect on your own stress levels and intentions. Why is this stressing me out and how? I just try to know myself. I am a person who thinks a lot. How can I be happy with my life? What is the best way? It is super important to have an open mind.”{:}

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*