Persoonlijke Ontwikkeling

{:nl}”Absolutely nothing”{:}{:en}”Absolutely nothing”{:}

{:nl}“What did you do today?” vraagt de tuk tuk meneer aan mij. “I did absolutely nothing”.

Het is zondag. Ik heb mezelf een dag ‘opgesloten’ in mijn guesthouse. Ontbijt gehaald en op mijn kamer opgegeten, boek gelezen, Tai Chi gedaan via youtube, met Nederland gebeld. Ook al sluit je jezelf op, je kan nog steeds van alles doen. De dag vloog voorbij. “Absolutely nothing” klopt dus niet helemaal.

Ik heb de afgelopen 2 dagen Angkor Wat bezocht en intens genoten. De zonsondergang gezien met een mediterende monnik aan mijn zijde. Om 4.30u opgestaan om de zonsopkomst met een paar 100 andere toeristen mee te maken. Ik heb daarna nog 5 schitterende tempels bezocht tijdens de ‘kleine’ tour. Ik voelde me net een ‘Jane in the jungle’ tussen al die ruïnes en apen.

Verder viel ik nog met mijn neus in de boter. Ik heb het waterfestival 2 dagen ( nationale feestdag) meegemaakt.  Wat een schitterende boten, muziek, markten, lokale bevolking van het platteland (die  overigens nog nooit zo’n lange mevrouw hadden gezien).

Kortom: Ik ben klaar nu en wil een dag om te ontprikkelen. Geen mensen, geen tempels, geen boten, geen geluid. Alleen mezelf. “Mag dat?”

Ik ben 6 nachten in Siem Raep ( Cambodja) gebleven. Voorheen had ik als plan om gaan rond te trekken in deze tijd, “maar waarom?” Het gaat namelijk niet om hoeveel je ziet, maar of je er van geniet. Ik plan dus vaker langer tijd in om een plek te bezoeken. De tijd nemen om alles goed in me op te nemen. Dan voel je  je namelijk pas echt thuis als een ‘local’, in plaats van als een toerist die van hot naar her struint.{:}{:en}‘’How was your day?’’ The tuk tuk driver asked me. ‘’I did absolutely nothing’’ I replied. The man then looked at me in a strange way. ‘’Why not?’’

“I went to the waterfestival for 2 days and later to Angkor wat. I saw the sunset on Friday, sunrise on Saturday, visited 5 temples after Angkor wat. I am done, fullfilled. So i took a day off. Staying in the hotel, reading, being lazy, being bored, swimming in the swimmingpool, taking naps and eating. My head is full now. Do you recognize this feeling?”

Sometimes you are so busy all day. Hurrying and at of the day you think….. “what the fuck am I doing. I am running like an idiot and what did I reach….. a lot….. but am I fullfilled. NO.”

Stop running. Taking it step by step and plan a relax day. This is what I did on my holiday in Cambodja. Everybody was surprised because when you are there you have to do and see a lot. That’s not true. It is not about how much you see in one holiday but about what you feel. The experience is much more important. So the next time you are on holiday…. “Enjoy, don’t hurry, enjoy the moment instead of making plans all the time.”{:}

6 Comments

  1. Helemaal mee eens !
    Je kunt beter de tijd nemen, genieten en alles goed in je opnemen dan veel zien in korte tijd en later niet meer weten waar het ook weer was…..
    Geniet ervan, lange mevrouw !!!!!

  2. Inge! Ontprikkelen. Laat dat maar het nieuwe woord voor 2018 worden. In mijn agenda staat sinds kortc1 keer in de week RD…rustdagje. helaas moet ik t inplannen anders boek ik alles met mijn enthousiaste hoofd weer vol. Maar…het werkt.

  3. Very good advice!! Thanks! You shouldn’t have to have a vacation from your vacation. Coming back refreshed is the best way.

  4. True words.. sometimes we are just too obsessed with doing things that we forget how to enjoy them and our time.. thanks for the helpful post!

  5. Yes , It’s true .Thank you for a story. That’s help me a lot

  6. its so true what you’re saying. We are living in a world where everything “needs” to be planned but when we plan everything we forget the present. Sometimes we should just rest for a while and realize where we are, what we are doing and just live the moment.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*